CULTURE
About Tohoku Food Culture
東北の食文化について
From way back Tohoku has been
the center of production
supporting Japanese kitchen.
昔から日本の台所を
支えてきた生産地、東北
Tohoku is known as a major rice producing area in Japan, and has always been a main producer of the rice central to the Japanese diet.
It’s not only agricultural produce, but also seafood from the outstanding Ria Coastline of the Sanriku Coastal region, which can boast one of the most varied and abundant catches in Japan.
In addition, more than urban areas, the region is still plentiful in rich natural lands where livestock farming can prosper. Stress has a detrimental effect on the quality of the meat, so the cattle are raised in a good natural environment with as little stress as possible.
As for fruits, the Zao Mountain range is a large range of mountains where a variety of fruits are grown making use of the steep inclination. Because of the clearly defined seasons and climate, and the strong variance of temperatures distinctive fruits are produced.
Also the magnificence and calm climate is expressed in the character of the people living in Tohoku. In Japan the people of Tohoku are said to be especially calm and kind, but not only that, but also that they care for nature, and are grateful for the blessings received from nature, and spare no effort to make the best produce while constantly learning new techniques.
Even within Japan, the climate is divided between east and west of the Zao mountain range. With the sea of Japan to the west and the pacific ocean to the east both have characteristic fishing grounds and an area of natural abundance remains.
Also knowledge and gratitude are accumulated daily in the people who handle the produce. Tohoku is overflowing with food that is truly delicious.
We hope to send the food, cultivated by the people in this special climate, out into the world.
東北は日本の米どころと言われ、古くから日本の食を支える生産を担ってきた土地です。
農作物だけではなく、海産物においても、世界有数のリアス式海岸:三陸海岸があり、漁獲される魚の種類、量ともに日本屈指の生産高を誇ります。
また、都市部よりも多くの豊かな自然が残っており、牧畜も盛んです。
家畜にとってストレスは肉質に置いて重要な要素となりますので、できる限りストレスのない、家畜にとって良い環境で育成するということが可能な土地が多く残っています。
果物に置いても、蔵王連峰という大きな山脈があるので勾配を活かして、様々な種類の作物を育てています。加えて気候も四季がはっきりとしており、寒暖の差も強いため、それぞれに特徴のある作物が育ちます。
そして、その雄大かつ穏やかな気候は東北に住む人の人柄にも現れます。
東北の人は日本の中でも特に「穏やか」「やさしい」などとされますが、それだけではなく、地域の自然を大切にし、その自然から得られる恵みに感謝をして、最高のものにするための労力を惜しまず、新しい技術も習得を欠かさずにおります。
日本の中でも、蔵王山脈を中心に東西で気候が別れ、日本海、太平洋のどちらにも特色のある漁場があり、豊かな自然が残っている地域はなかなかありません。
また、その食材・商品を扱う人も日々感謝と研鑽を積んでいます。
東北の食は本当に美味しいもので溢れています。
この気候、風土、そして人によって育まれた食材・食品をぜひ世界に届けたいと思っております。